Google Home: alleen voor IT talenten of ook voor digibeten?

Ik was het laatste meisje uit de klas dat een smartphone aanschafte. Ik deed het niet eens zelf, ik kreeg er een voor mijn verjaardag. Praktisch wel, want teamoverleg en wijzigingen van het lesrooster gingen alleen nog maar in de groepschat. Met enige tegenzin zette ik mijn eerste stappen in de 21e eeuw, maar diep van binnen bleef ik digibeet. Ik gebruikte mijn smartphone voornamelijk om te bellen en berichten uit de groepschat te lezen, maar daar bleef het bij. Gelukkig is er vandaag de dag Google Home: een assistent in een digitale box, die je echt alles kunt vragen! Als je het ding aan de praat krijgt tenminste… Is het een gadget voor IT talenten of ook voor de digibeten? 

 

Ongeveer een maand geleden vond ik dat het tijd was om een Google Home aan te schaffen. Ik zag bij vrienden hoe leuk het was om door middel van voice de sfeer in het huis te bepalen: muziek, volume, verschillende kleuren licht en een digitaal ‘boek met alle antwoorden’ dat het antwoord al weet voordat je je telefoon uit je zak kunt pakken. Vol enthousiasme sloot ik mijn kersverse assistent aan op het internet en de stroomvoorziening, om er een minuut later achter te komen dat, god knows how, alle instellingen in het italiaans staan!

 

Google Home feels at home

Het probleem was, met de bijbehorende Google Home app, gelukkig snel verholpen. In de Google Home app kun je jouw voorkeuren instellen, je assistent een naam en een voorkeurstaal geven en alle smart apparaten (waar google mee kan ‘’praten’’) verbinden. Zo kun je jouw digitale assistent bijvoorbeeld de t.v. wat zachter laten zetten. Of je kunt de assistente leren om het weerbericht en de file voorspelling voor te dragen als je ‘s ochtends goedemorgen zegt. Ook kun je automatisch alle lampen dimmen als je aankondigt dat je het huis verlaat, én zet je ze met hetzelfde gemak weer aan als je bij binnenkomst jouw assistent begroet. Daarnaast kan Google afspraken in je agenda zetten en je er, op basis van de file, op tijd aan herinneren wanneer je naar die ene afspraak moet vertrekken. 

 

Never alone met Google Home

Ik geef toe, het is even wennen om ‘’opeens’’ hardop te praten tegen een zwart boxje op de tafel. Maar als je eenmaal gewend bent… kun je eigenlijk niet meer zonder. Zo hoef je tijdens het koken niet met je vieze handen een timer op je telefoon te zetten, maar vraag je gewoon of google de timer even instelt. Weet je even niet meer hoelang het duurt om een ei, de aardappels of de pasta te koken? Google weet het antwoord! Ben je hard aan het werk op thuiswerkdag en kun je wel wat positiviteit gebruiken? Dan kun je Google vragen om een grapje te vertellen of iets liefs tegen je te zeggen. Never home alone met Google home!

 

No IT talent needed

Je moet even de juiste voorkeuren instellen, goed articuleren en vooraf goed bedenken wat je wilt vragen voordat je je assistent ‘wakker maakt’. Dat is geen hogere wiskunde. Conclusie? Je hoeft geen technisch wonder te zijn om je thuis te voelen met Google Home. 

Deze blog is geschreven door Marthe

Ik ben Marthe en ik ben freelance schrijver, spreker en trainer. In 2015 haalde ik mijn Bachelor in Human Resource Management. In 2017 ontdekte ik dat ik schrijven nóg leuker vind dan HRM’en en startte ik mijn eigen onderneming onder de naam van Marthe Maakt. Ik schrijf columns, opleidingen, blogs, ghostwriter stukken en interviews. Voornamelijk over (werk)geluk, (arbeids)relaties, ondernemerschap en life hacks; persoonlijk, eerlijk en een tikkeltje brutaal. In april 2020 verscheen mijn eerste managementboek ‘Het DNA van ontwikkeling- de reisgids van organisatieontwikkeling’ , dat ik schreef met Marc Oonk. Naast schrijven spreek ik in interactieve workshops over invloed nemen in je loopbaan. Ik vind het leuk om mensen te inspireren met mijn eigen verhaal én om ze te enthousiasmeren om maximaal invloed te pakken in hun carrière. Dit doe ik niet enkel in workshops en groepen maar ook in één op één sessies. Zo help ik mensen om hun werkwensen op een rijtje te krijgen én deze op een aantrekkelijke manier vorm te geven op LinkedIn. Ik word gelukkig van opdrachten waar ik mijn HRM-hart en creativiteit kan combineren.